Hoe voorkom je dat zeedieren stikken in onze plastic soep?

Onze wetenschappers ontwikkelen een computertool, die kan voorspellen waar en wanneer het plastic afval aanspoelt. Met jouw donatie aan dit onderzoek, kunnen we wereldwijd beter plastic uit de oceaan opruimen.

Doneer hier

Effectief opruimen

De enorme hoeveelheid plastic in de oceanen, afkomstig van ons afval, draagt jaarlijks bij aan de dood van 1,5 miljoen zeevogels, vissen, walvissen en schildpadden. Rondslingerende microplastics zijn ook een bedreiging voor onze eigen gezondheid. Hoe ruimen we het plastic dat in de oceaan rondzwerft zo effectief mogelijk op?

Om die vraag te kunnen beantwoorden onderzoeken topwetenschappers van de Universiteit Utrecht hoe al dat plastic afval zich door onze oceanen beweegt. Met die kennis over oceaanstromingen ontwikkelen ze een model waarmee we wereldwijd het plastic in de oceanen op een efficiënte en effectieve manier kunnen opruimen.

Rond de Galapagos-eilanden wordt dit model nu al ingezet. En we willen méér ecosystemen plasticvrij maken. Om te voorkomen dat aangespoeld plastic afval weer terug de zee in stroomt, waar het weer in kleinere stukken uiteen valt, is het van belang het aangespoelde afval op land snel weg te halen. Een computertool kan voorspellen waar en wanneer het plastic afval aanspoelt. Voor de ontwikkeling van deze ‘plasticvoorspeller’ worden naast computersimulaties ook ‘drifters’ gebruikt: kleine, herbruikbare drijvende boeien met ingebouwde GPS die inzicht geven in de zeestromingen.

Geef om plasticvrije oceanen

Draag ook bij aan schone, plasticvrije oceanen en een duurzame toekomst en geef aan dit Utrechts onderzoek van Stefanie Ypma en Erik van Sebille. Elke gift, groot en klein, maakt een verschil. Heel hartelijk dank!

Direct doneren

Contact over doneren en periodiek schenken

Meer weten over het Plasticvrij-onderzoek

Header-afbeelding: Galapagos Conservation Trust © Jennifer Suarez